Tommy Jenving föddes 1945 och var en sann pionjär, innovatör, uppfinnare och entreprenör inom området kablar. Man kan utan tvivel även kategorisera honom som en av Sveriges i särklass största Hifi-profiler. Det var hans högtalarkablar som verkligen satte Sverige på Hifi-kartan.
Tommy startade sitt bolag Tommy Jenving AB i Göteborg år 1976. Något som senare alltså skulle leda till Jenving Technology och varunamnet Supra Cables. Man flyttade verksamheten strax därefter till Kungälv. Han hade tidigare arbetat på Ericson men bar på idéer om att utveckla en kabel för högtalare. Före 1976 så hade just högtalarkablar gentligen ingen identitet. Det var en kabel som bara skulle föra över ström och se till att högtalarna spelade. Väldigt förekommande så använde man sig vid tidpunkten av en vanlig elkabel, som hade ledare i dimensionen på 0.5 mm². Satt man hemma med ett större musiksystem så kunde man gå upp till 0.75 mm².
Tommy undersökte om högtalarkabeln kunde göra skillnad och resultatet blev Classic 2.5, en kabel som damp ner som en bomb och satte snurr på hela marknaden. Detta skedde alltså 1976 och man kan nog faktiskt uttrycka det som att det var Tommy som satte igång hela den Hifi-präglade kabelindustrin. Amerikanska Monster Cable anses också vara en pionjär inom kablar, men faktum var att deras första modell introducerades på marknaden två år senare.
Supra har alltid följt sin filosofi "No Nonsens Design", vilket bygger sina hörnstenar kring bästa materialkvalitet, teknisk förankring som ska ge mätbara fördelar, innovativ design samt en egen konstruktion och tillverkning av licensierad personal.
Prisvärdhet var en viktig parameter för Tommy och hos Supra Cables har man alltid förlitat sig på metodisk utveckling med vetenskaplig mätmässighet.
Företagets igenkännande färg på kablarna är himmelsblå, men där vissa modeller på senare år även finns i vitt utförande. All tillverkning sker maskinellt men start och avslut är manuellt liksom montering av kontakter och liknande.
Samtliga kablar genomgår en noggrann testrutin och mäts manuellt i avancerad testutrustning. Kablarna är uppmärkta med batchnummer för att vi ska kunna spåra när kabeln är producerad och för att kunna se vem som har utfört lödningen samt kvalitetskontrollen.
Det är dock inte enbart de dyraste materialen som gör de bästa kablarna, utan i vissa fall kan det faktiskt vara omvänt.
Tommy har i en intervju fått frågan varför man som exempel inte använder Teflon i sina lågnivåkablar, ett isoleringsmaterial som är mer förekommande på andra tillverkares mer exotiska kabelmodeller. Svaret blev att deras gasblåsta PE (polyetylen) har en ännu lägre kapacitans och är dessutom mer ekonomisk i tillverkningen. Signalhastigheten som är så hög som 78 % av ljusets hastighet. Med Teflon hade det blivit mellan 69 till 71 %.
Det Tommy kommit fram till genom både mätningar och lyssningssessioner, är att kapacitansen i en lågnivåkabel bör vara så låg som möjligt. Givetvis inom rimliga kostnader. Eftersom en lågnivåsignal knappt innehåller någon ström alls så induktansen (magnetverkan) en försumbar roll, medan den hela tiden varierande spänningen inte får möta någon "flaskhals", vilket är precis det kapacitansen blir för en varierande spänning. Ju högre frekvens, desto värre dämpning och tidsfel. En annan parameter av betydelse vid höga frekvenser är den karakteristiska impedansen, som också är direkt beroende på kabelns geometri och dielektrikum.
Tommy har fått frågan om vilken av alla produkter som han varit mest stolt över.
- "Hela Ply-konceptet, eftersom det har alla viktiga Supra-ingredienser med kabelgeometri som ger låg induktans men också materialet där tennpläteringen gav oss låg oxidation samtidigt som vi kunde hålla priset på en väldigt rimlig nivå. Folk brukar ibland säga att Supra Ply bara är fattigmans Litz-kabel. Men det är väl bra i så fall.
Litz-kabeln är ju världens bästa kabel men dyr att tillverka. Kan man nå liknande resultat för en mindre summa pengar så är ju inte det dåligt!"
1996 flyttade man verksamheten till förhyrda lokaler på Backamo i Ljungskile. I lokalen hade det tidigare legat en restaurang som numer stod tom och passade perfekt för den växande rörelsen. I början av 2000-talet köpte man lokalen och 2008 byggde man ut och fick en stor maskinhall på 1.500 m2 som inkluderade en byggnad som sammanbinder allting. Den första maskinen för egen tillverkning kom i slutet av 1990-talet. Det har visat sig vara en tung framgångsfaktor att i så hög grad som möjligt tillverka kablar i egen regi.
Supra har under hela år 2020 haft en otrolig tillväxt och har byggt ut hallen med ett andra plan, som är avsett för montering. Detta har även lett till att man rekryterat ny personal som ser till att man kan hålla sina snabba leveranser, även när det kommer kundanpassade beställningar.
Som person hade Tommy lätt att prata om annat än Hifi och med en förmåga att kunna blanda humor och allvar, vilket kunde leda till intressanta disskutioner.
Tommy gick bort efter en kort tids sjukdom den 11:e november 2011. På Jenving Technology förändrades Tommys arbetsuppgifter genom åren, från de tidiga årens entreprenörskap till mer av en förvaltande affärsman. En stor del av det dagliga arbetet hade på senare år skötits av frun Jenny Jenving och Jörgen Wahlsberg. Sistnämnda person kom in i företaget redan år 1996, där Tommy ville få in någon som kunde hålla i forskning och utvecklingen, FoU.
Hans livsverk Supra Cables har lyckats vara ytterst konkurrenskraftigt på världsmarknaden i alla år, både vad gäller pris och prestanda.
Bolaget kommer att drivas vidare i Tommys anda, där Jörgen Wahlsberg & co lovar och försäkrar att man kommer göra allt för att göra honom stolt.
Från början var kunderna både företag och privatpersoner. Idag exporterar man till drygt 45 distributörer i olika länder, som i sin tur för vidare försäljningen genom sina led. Man har kunder som varit märket trogna i över 30 år.
Som ett bevis på sin kvalitet kan Supra stoltsera med kunder som såsom svenska och amerikanska flygvapnet, Statens Kriminaltekniska Laboratorium, Koenigsegg
Automotive m.fl.
Under åren som gått så har produktsortimentet fyllts på och idag erbjuder man bl.a. produkter för strömfiltrering och exklusiva Hifi-kablar inom High End-segmentet. Givetvis finns även mer "klassiska" kablar (signalkablar och högtalarkablar) men även nyare varianter, där man exempelvis varit branschledande med sina HDMI-kablar ändå sedan HDMI lanserades på tidigt 2000-tal. En viktig del utgörs också av ström- och installationskablar där deras skärmade och patenterade LoRad tog marknaden med storm, mycket tack vare sin mycket låga elektromagnetiska strålning.
Deras USB-kabel har fått extremt mycket lovord och har i engelska magasinet What Hifi jämförts mot konkurrenter som kostat upp mot tre gånger pengarna!
2003 blev Tommy utsedd till Årets entreprenör
2008 blev han tilldelad “Lifetime achievement award” vid Arkenmässan
2009 utsågs han till “Sveriges största hifi-personlighet”