Vad är HiFi? Vad är det som får våra känslor att svalla när vi lyssnar på musik? Är det själva melodin eller är det en kombination tillsammans med en hög ljudkvalitet?
HiFi är en beteckning som står för High Fidelity, vilket betyder hög trohet till originalet, eller när vi talar om ljud så är det att uppnå en högkvalitativ återgivning.
I ett första led skall musiken spelas i en studio eller i annan miljö. Det som är spännande här är att inspelningskvaliteten kan variera stort. Dåligt mixade inspelningar och dess brister hörs mer tydligt i ett analytiskt Hifi-system. Dålig signal in blir dålig signal ut. Har man tonkontroller i förstärkaren så kan dessa vara en nödlösning för att justera detta. Med bättre inspelningar så skall du helst inte använda tonkontrollerna alls.
Det finns olika faktorer som är anledningen till sämre inspelningar. Bara för att man kan vrida på olika reglage och hantera studioprylar så innebär inte detta per automatik att man är en inbiten audiofil. Vissa produktioner är av musikerna avsedda att vara "skitiga" för att man ska finna ett visst sound. Många musiker ville mixa sina skivor genom Yamahas storsäljande studiomonitorer NS-1000, årtionden efter att de släpptes på 70-talet. Idag pratas det om "loudness war" och att man komprimerar musikens dynamik. Mycket musik anpassas idag efter att återges via en mobiltelefon. En tråkig egenskap för de som sitter hemma med en mer påkostad Hifi-anläggning.
I Hifi-sammanhang så brukar termer som perspektiv, 3D-relief, transientsvar, färgning (eller snarare neutralitet) och dynamikomfång användas.
Perspektiv är förmågan att återge en ljudbild i tre dimensioner (bredd, höjd och djup). Sluter du dina ögon när du lyssnar så ska illusionen av att ha en inspelningsplats och ett band framför sig vara tydlig. Det ger en mer påtaglig upplevelse. Det skall finnas ett akustiskt rum med plats runt alla aktörer. Även om vi talar om en mer skral jazzinspelning så kan upplevelsen vara att en gitarrist står några meter bredvid sångaren, men också någon meter bakom.
Klangen är också oerhört viktig. Hur låter egentligen en cello eller en trumpet? Det bästa referensen man kan samla på sig är att uppleva hur olika instrument låter i verkligheten. För att citera en kund, som berättade att hen hade olika utgivor av samma symfoni. Detta verk innehöll cello och hen berättade att det lät olika. Det var efter att ha besökt en konserthall och sedan lyssnat hemma, som hen insåg vilken av utgivorna som var den bättre.
Dynamiken är i mångt och mycket A och O för musiken och är förmågan att klara av transienta förlopp. Utan dynamik saknas engagemang och liv i musiken. Dynamikomfånget är intervallen mellan det svagaste och starkaste partiet. Klassisk musik kan ha ett crescendo med tilltagande styrka där man bygger upp ett stycke. Man kan även prata om ett dynamiskt förlopp när trumpinnen smäller till på en cymbal, eller när en trumpet blåser på. Dynamiken är otroligt viktig till hemmabion. Ett händelseförlopp skall kunna återges med samma kraft och snabbhet utan att förlora något av det.
Högtalarna enskilt är de som inverkar mest på hur en inspelning återges, även om elektroniken givetvis inverkar den med. Men högtalarna skall också samverka med rummets akustik, så dess placering i rummet har en väldigt avgörande faktor på hur återgivningen blir. Rumsakustik är en helt annan historia som vi får ta upp i ett annat inlägg. Högtalarna skall klara av att plocka fram en tydlig placering av instrument och röster. Många inspelningar idag är multimikade, vilket innebär en panorerad multimono mikrofon per instrument och detta försvårar processen att få en övertygande stereoinformation och ljudbild. I en mer kvalitativ setup så kan man ha en stereoinspelning med två mikrofoner. Val av mikrofon, dess muff, hur de är uppställda och i vilken miljö har inverkan på hur bra inspelningen kan bli.
En högtalares uppgift (men givetvis i samspel med elektroniken och kablarna) är att den efter bästa förmåga skall återskapa den miljö och det tänket som fanns vid inspelningstillfället, och det är egentligen oavsett vilken musikstil vi pratar om.
Val av komponenter i en anläggning beror på vilken ljudkaraktär man söker och även i mångt och mycket på vilken musikgenre man lyssnar på.
Idag har vi tillgång till väldigt avancerad teknik i form av exempelvis högupplösta DAC-chip och påkostad mätutrustning, men det finns inget instrument som överträffar våra öron när det gäller bedömning av ljudkvalitet.
I våra hem spelar vi upp musik från olika medier. Inspelad musik kan vara graverad på en analog vinylskiva eller packas upp från ett digitalt media, som en CD-spelare eller en NAS. Och idag lyssnar vi mer och mer på vår favorimusik via "molnet" där vi är uppkopplade till ett nätverk. Här har vi olika streamingtjänster att välja mellan där Tidal och Deezer erbjuder streaming i FLAC-formatet med lägre komprimering.
Vi har dock valt att skapa vår referens-spellista på Spotifys plattform, av anledningen att Spotify är den största tjänsten här i Sverige och att vi därmed kan nå ut till fler användare.
För er som har andra plattformar kan föra över musiken till en egen spellista.
Notat 2023-04-22
För ett par år sedan så hintade Spotify om att de kommer med en Hifi-tjänst. Något som de återigen bekräftat kommer inom viss framtid. Läs mer här
Klicka dig vidare till vår spellista här